Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2010

Τροφική δυσανεξία

Γεια σας.
Τα δύο πιο μεγάλα μου παιδιά,πήγαν σήμερα το απόγευμα στο Αποκριάτικο πάρτι που διοργανώθηκε στο Β' Δημοτικό σχολείο Κολινδρού,από ....???(δε ξέρω).
Δε γίνεται να τα μαθαίνουμε κι όλα,θα με κατηγορήσουν για κουτσομπόλη οι κακές γλώσσες.
Είπα για γλώσσες και θυμήθηκα τα ομώνυμα ψάρια.
Πολύ ωραία,νόστιμα,αλλά ακριβά.
Γενικά τα ψάρια είναι ακριβό είδος φαγητού.
Εδώ υπάρχει ένα οξύμορο.
Είμαστε Μεσογειακή χώρα,ηλιόλουστη,με καλοκαιρινή διάθεση,γύρω γύρω θάλασσα με ψάρια,αλλά αυτό το είδος τροφής παρόλη την πληθώρα του,δε λέει να πέσει η τιμή τους.
Γιατί συμβαίνει αυτό δε ξέρω καλά.
Υποψιάζομαι όμως ότι δεν υπάρχει μεγάλη παραγωγή.
Λογικά θα έχει μειωθεί ο πληθυσμός των καλών ψαριών στη χώρα μας και η ψαριά δε θα βγαίνει γεμάτη,με αποτέλεσμα να γίνεται ανάρπαστη,αν και ακριβή.
Το φαγκρί είναι από τα αγαπημένα μου ψάρια μαζί με τις γλώσσες,τα λαυράκια,τις τσιπούρες,αλλά και τα πιο φτηνά σαρδέλες,γαύρους,μαρίδες και τα μαλάκια.
Αυτό όμως που με τρελαίνει είναι ο παντελής.
Φοβερά νόστιμο κι άγριο ψάρι και πρώτη φορά το δοκίμασα στο Άγιο Όρος πριν πολλά χρόνια.
Εκεί μας είχε μαγειρέψει ο συγχωρεμένος πια Γέροντάς μου,κάτι μυστήρια χοντρά και σχετικά μικρά(μερίδα) άγνωστα ψάρια και μας είχε κάνει εντύπωση το κρέας του.
Λες και τρώγαμε κρέας,με εύκολο κεντρικό κόκκαλο.
Σημειωτέον πως τα είχε αγοράσει από τη μικρή αγορά των Καρυών και δεν τα είχε ψαρέψει,αν και παλιός πρώην ψαράς(όχι των ψυχών) ο ίδιος.
Από τότε μου βρήκε τελευταία, ο φίλος μου ο Τάκης δύο μεγάλους παντελήδες,μου τους έφερε και έπειτα από αρκετά χρόνια,ξαναφάγαμε όλη η οικογένεια αυτή τη φορά.
Τώρα που στενεύουν τα οικονομικά μας περιθώρια,θα τα βλέπουμε μόνο σε φωτογραφία.
Κάτι είναι κι αυτό.
Ευτυχώς οι σαρδέλες είναι φτηνές και αν τις τρως και ψητές κάνουν λένε καλό στον οργανισμό μας για τυχόν οστεοπόρωση,αλλά αυτό που διάβαζα μια μέρα σε κάποιο σάιτ ιατρικού περιεχομένου είναι ότι θεωρείται ένα από τα 221 είδη φαγητού που προκαλούν την τροφική δυσανεξία.
Μερικά από τα υπόλοιπα είναι τα παρακάτω:

ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ
Α-ΛΑΚΤΑΛÎ'ΟΥΜΙΝΗ, Î'-ΛΑΚΤΟΣΦΑΙΡΙΝΗ, ΓΑΛΑ Î'ΟΥÎ'ΑΛΙΟΥ, ΚΑΖΕΙΝΗ, ΑΓΕΛΑΔΙΝΟ ΓΑΛΑ, ΑΣΠΡΑΔΙ ΑΥΓΟΥ, ΚΡΟΚΟΣ ΑΥΓΟΥ, ΑΙΓΙΝΟ ΓΑΛΑ, ΠΡΟÎ'ΕΙΟ ΓΑΛΑ


ΨΑΡΙΚΑ / ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ
ΦΥΚΙ (ESPAQUETTE), ΦΥΚΙ(SPIRULINA), ΦΥΚΙ (WAKAME), ΑΝΤΖΟΥΓΙΑ, ΠΕΤΑΛΙΔΑ, ΛΑΥΡΑΚΙ, ΚΥΠΡΙΝΟΣ, ΧΑÎ'ΙΑΡΙ, ΑΧΙÎ'ΑΔΑ, ΚΥΔΩΝΙ, ΓΑΔΟΣ, ΚΑÎ'ΟΥΡΙ, ΣΟΥΠΙΑ, ΞΙΦΙΑΣ, ΧΕΛΙ, Î'ΑΚΑΛΑΟΣ, ΜΟΥΡΟΥΝΑ, ΡΕΓΚΑ, ΑΣΤΑΚΟΣ, ΣΚΟΥΜΠΡΙ, ΠΕΣΚΑΝΔΡΙΤΣΑ, ΜΥΔΙΑ, ΧΤΑΠΟΔΙ, ΣΤΡΕΙΔΙ, ΠΕΡΚΑ, ΛΟΥΤΣΟΣ, ΓΛΩΣΣΑ, ΣΩΛΗΝΑΣ, ΣΟΛΟΜΟΣ, ΣΑΡΔΕΛΑ, ΧΤΕΝΙ, ΓΑΡΙΔΕΣ, ΚΑΛΑΜΑΡΙ, ΠΕΣΤΡΟΦΑ, ΤΟΝΟΣ, ΚΑΛΚΑΝΙ, ΣΑΛΙΓΚΑΡΙ


ΦΡΟΥΤΑ
ΜΗΛΟ, Î'ΕΡΙΚΟΚΟ, ΑÎ'ΟΚΑΝΤΟ, ΜΠΑΝΑΝΑ, Î'ΑΤΟΜΟΥΡΑ, ΜΑΥΡΗ ΣΤΑΦΙΔΑ, ΜΥΡΤΙΛΛΑ, ΚΕΡΑΣΙΑ, ΚΡΑΝΑ, ΧΟΥΡΜΑΣ/ΦΟΙΝΙΚΙ, ΣΥΚΟ, ΣΤΑΦΥΛΙ, ΓΚΡΕΪΠΦΡΟΥΤ, ΓΚΟΥΑÎ'Α, ΑΚΤΙΝΙΔΙΟ, ΛΕΜΟΝΙ, ΜΟΣΧΟΛΕΜΟΝΟ, ΛΙΤΣΙ, ΜΑΓΚΟ, ΠΕΠΟΝΙ, ΜΟΥΡΑ/ΣΥΚΑΜΙΝΟ, ΝΕΚΤΑΡΙΝΙΑ, ΕΛΙΑ, ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ, ΠΑΠΑΓΙΑ, ΡΟΔΑΚΙΝΟ, ΑΧΛΑΔΙ, ΑΝΑΝΑΣ, ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ, ΡΟΔΙ, ΣΤΑΦΙΔΑ, ΣΜΕΟΥΡΑ, ΡΑÎ'ΕΝΤΙ, ΚΟΚΚΙΝΑ ΦΡΑΓΚΟΣΤΑΦΥΛΑ, ΦΡΑΟΥΛΑ, ΜΑΝΤΑΡΙΝΙ, ΝΤΟΜΑΤΑ, ΚΑΡΠΟΥΖΙ


ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ
ΚΡΙΘΑΡΙ, ΦΑΓΟΠΥΡΟ, ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ, ΚΟΥΣΚΟΥΣ, ΣΙΜΙΓΔΑΛΙ, ΛΙΝΑΡΟΣΠΟΡΟΣ, ΓΛΙΑΔΙΝΗ, Î'ΥΝΗ, ΚΕΧΡΙ, Î'ΡΩΜΗ, ΠΟΛΕΝΤΑ, ΚΙΝΟΑ, ΡΥΖΙ, ΣΙΚΑΛΗ, ΣΙΤΑΡΙ ΣΠΕΛΤ, ΤΡΑΝΓΛΟΥΤΑΜΙΝΑΣΗ, ΣΙΤΑΡΙ, ΠΙΤΟΥΡΟ ΣΙΤΑΡΙΟΥ


Î'ΟΤΑΝΑ και ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ
ΑΛΟΗ Î'ΕΡΑ, ΓΛΥΚΑΝΙΣΟΣ, Î'ΑΣΙΛΙΚΟΣ, ΔΑΦΝΗ, ΧΑΜΟΜΗΛΙ, ΠΙΠΕΡΙ ΚΑΓΙΕΝ, ΚΑΝΕΛΑ. ΓΑΡΙΦΑΛΟ, ΚΟΛΙΑΝΔΡΟΣ, ΚΥΜΙΝΟ, ΚΑΡΡΥ, ΑΝΗΘΟΣ, ΣΚΟΡΔΟ, ΤΖΙΝΤΖΕΡ, ΓΚΙΝΚΟ, ΤΖΙΝΣΕΓΚ, ΛΥΚΙΣΚΟΣ, ΓΛΥΚΟΡΙΖΑ, ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΑ, ΜΕΝΤΑ, ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ, ΤΣΟΥΚΝΙΔΑ, ΜΟΣΧΟΚΑΡΥΔΟ, ΜΑΙΝΤΑΝΟΣ, ΠΙΠΕΡΙ, ΔΥΟΣΜΟΣ, ΤΣΙΛΙ, ΔΕΝΔΡΟΛΙÎ'ΑΝΟ, ΣΑΦΡΑΝΙ/ΚΡΟΚΟΣ, ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ, ΑΡΤΕΜΙΣΙΑ, ΘΥΜΑΡΙ, Î'ΑΝΙΛΙΑ


ΚΡΕΑΤΑ
ΑΓΕΛΑΔΙΝΟ. ΤΡΑΓΟΣ, ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ, ΠΑΠΙΑ, ΑΛΟΓΟ, ΑΡΝΙΣΙΟ, ΣΤΡΟΥΘΟΚΑΜΗΛΟΣ, Î'ΟΔΙΝΟ, ΠΕΡΔΙΚΑ, ΧΟΙΡΙΝΟ, ΟΡΤΥΚΙ, ΚΟΥΝΕΛΙ, ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ, ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΟ, ΕΛΑΦΙ, ΑΓΡΙΟΓΟΥΡΟΥΝΟ


ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ
ΑΜΥΓΔΑΛΑ, Î'ΡΑΖΙΛΙΑΝΙΚΑ ΦΙΣΤΙΚΙΑ, ΦΙΣΤΙΚΙΑ ΚΑΣΙΟΥΣ, ΚΑΡΥΔΑ, ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΑ, ΜΑΚΑΝΤΑΜΙΑ, ΦΙΣΤΙΚΙΑ, ΠΙΝΟΛΙΑ, ΧΑΛΕΠΙΑΝΑ, ΚΙΤΡΙΝΟ ΑΜΥΓΔΑΛΟ, ΚΑΡΥΔΙΑ


ΛΑΧΑΝΙΚΑ
ΑΜΑΡΑΝΘΟΣ, ΑΓΚΙΝΑΡΑ, ΣΠΑΡΑΓΓΙΑ, ΜΕΛΙΝΤΖΑΝΑ, ΚΟΥΚΙΑ, ΦΑΣΟΛΑΚΙ, ΚΟΚΚΙΝΑ ΦΑΣΟΛΙΑ, ΑΣΠΡΑ ΦΑΣΟΛΙΑ, ΠΑΝΤΖΑΡΙ, ΜΠΡΟΚΟΛΟ, ΛΑΧΑΝΑΚΙΑ Î'ΡΥΞΕΛΛΩΝ, ΚΡΑΜÎ'Ι, ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΑΜÎ'Ι, ΚΑΠΑΡΗ, ΚΑΡΟΤΟ, ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ, ΣΕΛΙΝΟ, ΣΕΣΚΟΥΛΟ, ΡΕÎ'ΙΘΙ, ΡΑΔΙΚΙ, ΑΓΓΟΥΡΙ, ΜΑΡΑΘΟΣ, ΝΕΡΟΚΟΛΟΚΥΘΑ, ΠΡΑΣΟ, ΦΑΚΗ, ΜΑΡΟΥΛΙ, ΚΟΛΟΚΥΘΑ, ΚΡΕΜΜΥΔΙ, ΜΠΙΖΕΛΙ, ΠΙΠΕΡΙΕΣ, ΠΑΤΑΤΑ, ΡΑΠΑΝΑΚΙ, ΡΟΚΑ, ΣΟΓΙΑ, ΣΠΑΝΑΚΙ, ΓΛΥΚΟΠΑΤΑΤΑ, ΓΟΓΓΥΛΙ, ΝΕΡΟΚΑΡΔΑΜΟ, ΓΙΟΥΚΑ


ΑΛΛΑ
ΦΥΚΙ (ΖΕΛΑΤΙΝΗ), ΖΑΧΑΡΟΚΑΛΑΜΟ, ΧΑΡΟΥΠΙ, ΚΑΣΤΑΝΑ, ΚΑΚΑΟ, ΚΑΦΕΣ, ΚΟΛΑ, ΜΕΛΙ, ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ, ΣΙΝΑΠΙ, ΣΟΥΣΑΜΙ, ΗΛΙΑΝΘΟΣΠΟΡΟΣ, ΤΑΠΙΟΚΑ, ΜΑΥΡΟ ΤΣΑΙ, ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΣΑΙ, ΜΑΓΙΑ

Τι είναι όμως η τροφική δυσανεξία?

Η τροφική δυσανεξία είναι μια χρόνια αντίδραση του οργανισμού σε φαινομενικά αθώες τροφές που συμπεριλαμβάνονται στο καθημερινό μας διαιτολόγιο, όπως είναι το ψωμί, το γάλα, η ντομάτα, το λάδι, το κρέας και ο καφές. Αυτές οι τροφές, που για τους περισσότερους ανθρώπους είναι ακίνδυνες και εύπεπτες, σε κάποιους προκαλούν διάφορα προβλήματα, όπως δυσπεψία, φουσκώματα, διάρροια και πόνους στην κοιλιά.

Η κατάσταση κατά την οποία ο ανθρώπινος οργανισμός αδυνατεί να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά των τροφίμων και να τα χρησιμοποιήσει φυσιολογικά για τις καθημερινές του λειτουργίες, ονομάζεται τροφική δυσανεξία.

Συνήθως, η τροφική δυσανεξία παρουσιάζεται ως μια χρόνια αντίδραση του οργανισμού σε τροφές που χρησιμοποιεί.

Εδώ θα πρέπει να τονιστεί η ιδιαιτερότητα της νόσου. Από τη μια πλευρά, οποιαδήποτε τροφή μπορεί να μην είναι ανεκτή από τον οργανισμό, όσο «αθώα» και αν φαίνεται. Από την άλλη πλευρά, κεντρικό ρόλο κατέχει και η μοναδικότητα του κάθε οργανισμού, τόσο ως προς τις τροφές που δεν μπορεί να απορροφήσει, όσο και ως προς τον τρόπο με τον οποίο εκδηλώνει την τροφική δυσανεξία.