Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

Λίγη ακόμα νεότερη ιστορία του Κολινδρού

Γεια σας.
Ειπώθηκε στη λαϊκή συνέλευση τη Κυριακή συν τοις άλλοις,ότι το 1962 έγινε στο χωριό μας η πρώτη στην Ελλάδα αγροτουριστική γιορτή (κερασιών).
Μετά από μια δεκαετία περίπου η δικτατορία του Γεωργίου Παπαδόπουλου,αποφάσισε να κάνει και τη γιορτή κρασιού στο Διόνυσο,αντιγράφοντας τη γιορτή του Κολινδρού.
Ένα άλλο που ακούστηκε και που πρέπει να ξέρουμε για το χωριό μας εμείς οι νεότεροι που δε γνωρίζουμε, αλλά ακούμε από άλλους μεγαλύτερους να μας τα διηγούνται,είναι πως το ότι ήμασταν ιστορικό κεφαλοχώρι παλιά,το αποδεικνύει το γεγονός που μας έδωσαν 18000 στρέμματα στο βάλτο των Γιαννιτσών,όταν αποξήραναν τη λίμνη και έκαναν τη διανομή γης.
Κάποιος έτυχε να μου πει λίγο πιο παλιά σε παρέα στου Λευτέρη(στο καφέ του),πως μεσολάβησε κάποιος Κολινδρινός - καλή του ώρα - και προώθησε τότε τη κατάσταση με τη διανομή υπέρ του Κολινδρού.

Δε μπόρεσα να δω ειδήσεις στο ΔΙΟΝ channel - εξάλλου δε πολυπαρακολουθώ το κανάλι της Κατερίνης - και δεν μπόρεσα να κάνω τη σύγκριση που ήθελα.
Επειδή η συνέλευση άρχισε λίγο πριν τις 11:30 το πρωί της Κυριακής και το συνεργείο ήρθε γύρω στις 13:00,ήθελα να δω τι ρεπορτάζ έδειξε.
Με ενδιαφέρει,γιατί σαφώς και δεν είχαν άποψη για το τι πραγματικά συνέβη και τι κλίμα επικράτησε.
Είδα πάντως να βγαίνουν ένας ένας από την αίθουσα ο δήμαρχος κι ο βουλευτής κύριος Παπαγεωργίου,μάλλον για να δώσουν συνεντεύξεις.
Θα ρωτήσω αν κάποιος είδε στις τοπικές ειδήσεις τι ειπώθηκε και θα σας ενημερώσω.
Δε ξέρω αν αυτή είναι πάγια τακτική των καναλιών,αλλά πιστεύω πως έτσι δε θα μεταφέρουν σωστά την είδηση προς τους τηλεθεατές.
Με μισόλογα και μισές αλήθειες ή μισά ψέμματα.
Η ημιμάθεια είναι χειρότερη από την αμάθεια.
Θα μου πείτε τι τους νοιάζει ο Κολινδρός?
Σιγά τα ωά!!!
Μάλλον δε θα πουλάει στη Πιερία.
Αγγαρεία κάνανε Κυριακή πρωί και μετά από Σαββατιάτικο ξενύχτι.
Στη Κατερίνη όμως πρέπει να στήνονται από τα χαράματα για να μη χάσουν λεπτό από την εκάστοτε εκδήλωση.
Έτσι είναι η ζωή όμως.
Πάντα πουλάει ο μεγάλος όγκος πελατών.
Και όλα στη ζωή μας είναι πια αγοραστική δύναμη.
Κι εμείς σ' αυτό υστερούμε κατά πολύ.
Δε πειράζει,θα επιβιώσουμε κι έτσι.

Θέλω να κάνω μια διόρθωση από την προηγούμενη ανάρτηση.
Έγραψα πως ήμασταν δήμος από το 1912 έως το 1918,αλλά το σωστό μάλλον είναι από 1912 έως 1914 με πρώτο δήμαρχο κάποιο κύριο Βασίλειο Μανώλα.
Από κοινότητα γίναμε για δύο χρόνια δήμος και κατόπιν υποβιβάστηκε πάλι σε Κοινότητα,με τον κύριο Μανώλα να παραμένει στη θέση του και να υπαγόμαστε πλέον
διοικητικά στην επαρχία της Θεσσαλονίκης.
Εκεί που έπρεπε κανονικά να ανήκουμε και τώρα,όσο κι αν δε συμφωνείτε αρκετοί.
Ναι το ξέχασα!!!
Ίσως θα ήταν προτιμότερο να ανήκε η Θεσσαλονίκη στον Κολινδρό!!!
Έχετε δίκιο κι αυτό θα ήταν το πιο λογικό!!!
Σοβαρολογώντας τώρα,να πω ότι τα παραπάνω αναφέρει η κυρία Κλεοπάτρα Μαμέλη - Πολύζου στο βιβλίο της: «Η Ιστορία του Κολινδρού».
Δεν το έχω διαβάσει,αλλά θα προσπαθήσω να το κάνω κάποια στιγμή,εφόσον το αγοράσω πρώτα.


Υ.Γ.
Μιας και αναφέραμε στα προηγούμενα σχόλια με το κουμπάρο μου τον Αιμίλιο(νονός του τρίτου μου παιδιού και δεύτερου γιου μου) για χιόνια,δείτε μερικά από φωτογραφίες κι ένα βίντεο που τράβηξε η γυναίκα μου.