Κυριακή 30 Μαΐου 2010

Τι αλλαγές φέρνει ο «Καλλικράτης» στην διοικητική δομή της χώρας

Για να έχουμε μια γενική εικόνα και να καταλάβουμε ότι δεν υπάρχει καμιά παράλογη απαίτηση εκ μέρους μας για ανεξάρτητο ορεινό Δήμο Κολινδρού ή την επαναφορά της έδρας του νέου Δήμου Πύδνας - Κολινδρού στο χωριό μας,
σας παραθέτω ένα ενημερωτικό άρθρο που τρέχει σε πολλά μπλοκ και το αλίευσα από το www.in.gr :

"Σαρωτικές αλλαγές στη διοικητική δομή της χώρας φέρνει το σχέδιο «Καλλικράτης».
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι χωρισμένη σε δύο μέτωπα, από τη μία οι υπέρμαχοι του νέου αυτοδιοικητικού χάρτη και από την άλλη όσοι αντιδρούν στο σχέδιο «Καλλικράτης». Οι αλλαγές αφορούν στη διαβάθμιση και λειτουργία της αυτοδιοίκησης, στο εκλογικό σύστημα, στις αρμοδιότητες και στο προσωπικό που υπηρετεί τους ΟΤΑ.
Kύριος στόχος του «Καλλικράτη», σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, είναι να περιοριστεί σημαντικά το κόστος λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης και να εξορθολογιστεί το καθεστώς εργασίας σε αυτούς.
Ο νέος αυτοδιοικητικός χάρτης της χώρας αποτελείται πλέον από 335 δήμους, 13 Περιφέρειες και επτά Γενικές Διευθύνσεις, ενώ καταργούνται οι 104 κοινότητες και οι 54 νομαρχίες.
Οι νέοι δήμοι θα έχουν ελάχιστο πληθυσμό τους 10.000 κατοίκους.
Στις μητροπολιτικές περιοχές των πολεοδομικών συγκροτημάτων Αθηνών και Θεσσαλονίκης, το παραπάνω όριο προσδιορίζεται στους 25.000 κατοίκους.
Στους ορεινούς δήμους το «πλαφόν» θα αγγίζει τις 2.000, ενώ κάθε νησί θα αποτελεί και ανεξάρτητο δήμο.
Μία από τις σημαντικότερες καινοτομίες του νομοσχεδίου είναι η πενταετής θητεία δημάρχων και περιφερειαρχών. Οι εκλογές θα γίνονται ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές.
Τα 6.000 νομικά πρόσωπα των δήμων μειώνονται σε 2.000, ενώ προβλέπεται ολοκληρωμένο πρόγραμμα εξυγίανσης των υπερχρεωμένων ΟΤΑ.
Όσον αφορά στο προσωπικό, αλλά και στις αρμοδιότητές του προβλέπεται η μετάταξη υπαλλήλων σε αντίστοιχες θέσεις των συνενωμένων ΟΤΑ, οι οποίοι θα διατηρήσουν όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα που προβλέπει ο νόμος.
Οι δήμοι που θα προκύψουν από τον «Καλλικράτη» θα τροφοδοτούνται από τον Φόρο Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων, το Φόρο Προστιθέμενες Αξίας, αλλά και το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.
Σχετικά με τους δημοτικούς συμβούλους, οι 16.150 από όλη τη χώρα συμπυκνώνονται στους μισούς, το ίδιο και οι 195 αντινομάρχες που θα αντικατασταθούν από τους μισούς περίπου περιφερειάρχες.
Επίσης, από τους 1.396 νομαρχιακούς συμβούλους θα μείνουν μόλις 703 περιφερειακοί σύμβουλοι.
Σε κάθε δήμο άνω των 10.000 κατοίκων και σε κάθε Περιφέρεια συστήνεται Επιτροπή Διαβούλευσης για να έχει τη δυνατότητα κάθε πολίτης να εκθέτει τις προτάσεις του για κάθε θεσμικό, συλλογικό ή και ιδιαίτερο θέμα που μπορεί να απασχολεί την κοινότητα στην οποία ζει.
Τέλος συστήνεται και λειτουργεί σε κάθε δήμο Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργεί το ζήτημα της μετανάστευσης."


Επειδή ξέρω ότι διαβάζετε και κάποιοι μη Κολινδρινοί και κάποιοι από εσάς έχετε την ευχέρεια να επηρεάσετε καταστάσεις κι εξελίξεις σε βασικά θέματα που αφορούν τη πατρίδα μας,θα ήθελα μέσω αυτού του πολύ μικρού μπλοκ να σας απευθύνω έκκληση για συμπαράσταση στα δίκαια αιτήματά μας.
Σκύψτε πάνω στα προβλήματά μας,αφουγκραστείτε τα παράπονά μας και βάλτε ένα χεράκι να τελειώνουμε μια ώρα νωρίτερα κι ευκολότερα.
Κινδυνεύουμε να μείνουμε μόνοι μας στο τέλος,δυο τρεις κι όχι χίλιοι δεκατρείς.
Πολλοί λάκισαν σήμερα και ψήφισαν στις τοπικές νομαρχιακές της ΝΔ,αντίθετα σε όσα έχουμε υποσχεθεί για αποχή.
Αύριο θα λακίσουν οι υπόλοιποι για το ΠΑΣΟΚ και ούτω καθεξής.
Εκτός αν αυτοί που ψήφισαν δε θέλουν να επανέλθει στο Κολινδρό η έδρα του Δήμου,οπότε πάω πάσο...και τους ζητάω συγγνώμη...
Σε κάθε άλλη περίπτωση είναι ασυγχώρητοι...

"Δε γίνεται όμως να μην δεν υπάρχει τρόπος για τη δικαίωσή μας!!!"

Οικογενειακή παράδοση

Γεια σας.
Μόλις γυρίσαμε από τον Σταβάρα,όπου συγκεντρωθήκαμε οι απόγονοι του ζεύγους Αναστασίου και Αικατερίνης Χαρίτωνος(προπάπποι μου κι όπως σας είχα γράψει στις 16/5) και περιττό να γράψω ότι περάσαμε πολύ καλά.
Τέτοιες εκδηλώσεις συμβάλλουν στο να κρατιέται αναμμένη η φλόγα της οικογενειακής παράδοσης και ζεστασιάς.
Ευχαριστούμε για όλα,όσους συνετέλεσαν να πραγματοποιηθεί η αποψινή βραδιά.

Ενώ άλλα είχαμε πει πριν λίγες μέρες σαν Κολινδρινοί για αποχή από επικείμενες εκλογές μέχρι να δικαιωθούμε,άλλα βλέπω να γίνονται.
Η ΝΔ Κολινδρού αποφάσισε να μη γίνουν τα αυτονόητα και να γίνουν κανονικά αύριο εκλογές στο Κολινδρό, για ανάδειξη νέων Νομαρχιακών συμβουλίων νομίζω.
Λυπάμαι πάρα πολύ για την απόφαση αυτή και θα στεναχωρηθώ πολύ περισσότερο αν πάνε απλοί πολίτες να ψηφίσουν, αυτούς που δε πήραν καμιά απολύτως θέση για το ζήτημα που μας καίει.
Θα είναι η απόλυτη ξεφτίλα μας.
Πώς το λένε οι Σωκράτης Μάλαμας,Μπάμπης Τσέρτος,Μανώλης Λιδάκης στο τραγούδι πριγκιπέσα?

"Άλλα θέλω κι άλλα κάνω
πώς να σου το πω
έλεγα περνούν τα χρόνια
θα συμμορφωθώ.

Μα είναι δώρο άδωρο
ν' αλλάξεις χαρακτήρα
τζάμπα κρατάς λογαριασμό
τζάμπα σωστός με το στανιό."

Βλέπω να μένουμε καμιά δεκαριά γραφικοί στο τέλος να εμμένουμε στις πάγιες θέσεις μας.
Η πλάκα θα είναι να τα καταφέρουμε και θα τα καταφέρουμε...