Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Το πατρικό του Αλέξη Ζορμπά στον Κολινδρό

Γεια σας.
Επειδή υπάρχει δυσπιστία σε ότι αφορά αν σώζεται ή όχι το σπίτι του Φώτη Ζορμπά(πατέρας του Αλέξη Ζορμπά) ή ότι έχει ή δεν έχει γκρεμιστεί,σας παραθέτω τη πρώτη φωτογραφία όπως είναι τυπωμένη και περιγραφόμενη στο βιβλίο της ιστορίας του Κολινδρού,της κυρίας Μαμέλη Πολύζου.
Είναι η πιο διαδεδομένη μαρτυρία ανά την υφήλιο,την οποία μπορώ πάρα πολύ εύκολα κι απλά να σας μεταφέρω, αλλά κι ο καθένας που θα διαβάσει το σχετικό κι εν λόγω βιβλίο.
Μπορεί επίσης όποιος θέλει να αποτανθεί σε μέλη του πολιτιστικού μας συλλόγου "Νικόλαος Λούσης",τα οποία έχουν κάνει σχετική κι εμπεριστατωμένη έρευνα που αποδεικνύει του λόγου το αληθές.
Έχει μιλήσει γι' αυτό και η κυρία η οποία το έχει τώρα στην κατοχή της.
Υπάρχουν επίσης εξειδικευμένοι επιστήμονες,που μετά από δικές τους εξονυχιστικές έρευνες,κατέληξαν στο παραπάνω ίδιο συμπέρασμα.
Παλιότερα είχε όντως ειπωθεί από επίσημα χείλη(με μηδενική όμως έρευνα),ότι το σπίτι του Ζορμπά ήταν αυτό που στη τρίτη φωτογραφία δείχνει τις φραγκοκαριές και πίσω από το χαμηλό τοιχίο μια αλάνα.
Δηλαδή δείχνει ότι δεν υπάρχει τίποτα επειδή έχει γκρεμιστεί.
Ενώ το σπίτι του Ζορμπά είναι πιο κάτω, δίπλα στην αλάνα.
Είναι αλήθεια ότι στην αλάνα υπήρχε ένα γωνιακό μεγαλοπρεπές αρχοντικό,που ταίριαζε με την αρχοντιά του Ζορμπά και μάλλον εκεί πρέπει να έγινε η παρεξήγηση.
Σαν όνειρο θυμάμαι το σπίτι,αλλά "ευτυχώς" δεν ήταν αυτό του Φώτη Ζορμπά.
Από λάθος πληροφόρηση και σπασμένο τηλέφωνο ειπώθηκε κι όχι από δόλο.
Η δεύτερη φωτογραφία είναι αναρτημένη στο μπλοκ του συμπατριώτη μας Βασίλη,(Α.Π.Ρ.) http://apouro.blogspot.com/2010/06/22.html κι αφού του την "έκλεψα" την έβαλα για να έχετε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα από το ίδιο σημείο,αλλά και για να ομορφαίνει το στεναρίκι...





Επίσης μια σύντομη και όμορφη περιγραφή για τον Αλέξη Ζορμπά θα βρείτε εδώ, http://1dim-kolindr.pie.sch.gr/zorbas.htm στον πολύ όμορφο ιστοχώρο του Α' Δημοτικού Σχολείου Κολινδρού.
Ανοίξτε και τα ηχεία του υπολογιστή σας,καθώς θα κλικάρετε στο σάιτ που σας προτείνω...

Κανονίστε τώρα επί της ευκαιρίας του ερχομού της ορχήστρας "Μίκης Θεοδωράκης",να μας πιάσει καμιά φαγωμάρα για το σπίτι του Ζορμπά !!!
Από το να μαλώνουμε όμως για τον Καλλικράτη και τις συνενώσεις με άλλα χωριά,καλύτερα να διαφωνούμε με σοβαρότερα θέματα της ιστορίας του τόπου μας(και βασικά να μαθαίνουμε),όπως ο Αλέξης Ζορμπάς και να απολαμβάνουμε Μίκη Θεοδωράκη!!!
Αφήστε τα άλλα χωριά να ασχοληθούν με ότι έχουν πρώτο στις προτιμήσεις και στις εκτιμήσεις τους.
Τα δικά τους δε μας αφορούν.
Για μας πρώτη θέση στην ιεραρχία της καλλιέργειας του πνεύματος,θα πρέπει να έχει ο πολιτισμός η ιστορία μας και οι τρόποι εκμάθησής τους,γιατί μόνο αυτά θα μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε τις κρίσεις και τους κινδύνους της σύγχρονης εποχής μας.
Τα μπλοκ και τα σάιτ του χωριού μας,νομίζω ότι προς τα εκεί πρέπει να στραφούμε.
Να δώσουμε στον κόσμο που μας διαβάζει την ευκαιρία,να ξαναμάθουμε την ιστορία μας και να φροντίσουμε να την αφήσουμε αληθινή κι αποκρυσταλλωμένη,ως παρακαταθήκη στις νεότερες γενιές.

Υ.Γ.
Πιστεύω να ισχύει το "κανείς υποψήφιος σε οτιδήποτε εκλογές και κανείς μας να μη ψηφίσει κανέναν τους",μέχρι νεοτέρας.
Για όλους...
Και για κάποιους τέως βουλευτές που θέλουν να ξαναγίνουν νυν πρώτοι στα χωριά τους...
Γιατί για το δικό μας έχουμε πει ότι θα κυνηγάμε την ανεξαρτητοποίησή μας μέχρι να τα καταφέρουμε...
Αφού δε θέλουμε να μπούμε σε ζυγό,όπως δε μπήκε κι ο πρόγονός μας Αλέξης Ζορμπάς,ο γνωστός ανά την υφήλιο "Zorba the Greek"