Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

Το κτήνος ο Καλλικράτης.....

Γεια σας.
Παρακολουθώ από έξω, εδώ και λίγες μέρες,τη κολοκυθιά και τις εξελίξεις όσον αφορά το επίμαχο σημείο του νέου διευρυμένου δήμου Πύδνας,δηλαδή τη πιθανότητα αλλαγής της έδρας του Δήμου,που δικαιωματικά ανήκει στον Κολινδρό:
-Να πάει η έδρα από τον Κολινδρό στο Αιγίνιο.
-Και γιατί να πάει στο Αιγίνιο?
-Που να πάει?
-Να πάει στο Μακρύγιαλο.
-Και γιατί να πάει στο Μακρύγιαλο?
-Πού να πάει?
-Να μείνει στο Κολινδρό.
-Καλά,ας κάνει η μάνα.
-Η μάνα έκανε και είπε στο Κολινδρό.
-Τι ψάχνετε να βρείτε από δω και πέρα?
-Εδώ επιτέλους σηκώθηκε ένα μέρος της Ελλάδας στο πόδι για τη κατάντια της οικονομίας μας και οι άλλοι καρβέλια ονειρεύονται,για να μη χρησιμοποιήσω απρεπέστερη κοινή μας έκφραση.
Τέλος πάντων,ο Καλλικράτης μας μάρανε.
Η αφέλεια δεν έχει όρια.
Φταίει ο γάιδαρος και χτυπάνε το σαμάρι.
Το κακό ξεκίνησε από τη στιγμή που οι τοπικές κοινωνίες δε μπορούν να εκλέξουν πια συγχωριανό τους δήμαρχο,για το τόπο τους.
Τι να τον κάνω δήμαρχο Μεθωνιώτη π.χ. στο Κολινδρό,αφού θα είναι ξένο σώμα για τους Κολινδρινούς κι ας έχει την έδρα στο χωριό μας?
Για την υποτιθέμενη ανάπτυξη που υπόσχεται ο Καλλικράτης?
Δε το θέλω έτσι.
Άσε που φαντάζομαι να μας έρθουν υποψήφιοι δήμαρχοι κατ' ευφημισμό από τη περιοχή μας.
Πού να ξέρεις τώρα εσύ ο απλός κάτοικος του Κολινδρού,από που κρατάει η σκούφια του κάθε άγνωστου υποψήφιου και "τίνος πιδί είναι" και τι ρόλο παίζει?
Δε θα μιλάμε πια για τοπική αυτοδιοίκηση.
Αλλά για μια αρκετά άγνωστη και πρωτόγνωρη κατάσταση,που δε θα υπάρχει η βούληση από κανέναν να την οικειοποιηθεί.
Μπορεί να αλλάξει η πινακίδα στο πανηγύρι του Αιγινίου και να γίνει "ο Δήμος Πύδνας σας καλωσορίζει"?
Ίσως αλλάξει,αλλά ηθικά δε θα είναι σωστό,αφού το πάλεψαν και το στήριξαν πολλά χρόνια οι γείτονές μας Αιγινιώτες,για να το καθιερώσουν στις συνειδήσεις όλων, ότι είναι δικό τους δημιούργημα.
Ο Κολινδρός εν κατακλείδει πρέπει να έχει δήμαρχο από το χωριό μας,η Καστανιά πρόεδρο τοπικό,η Παλιόστανη το ίδιο,το Αιγίνιο Αιγινιώτη,το Κίτρος Κιτριώτη,η Σφενδάμη Σφενδαμιώτη και ούτω καθεξής,όπως ήμασταν παλιότερα,πριν τον Καποδίστρια.

Βάζουν οι πολιτικοί το κόσμο τώρα να μαλώνει για ψύλλου πήδημα,ώστε να αποπροσανατολίζεται από τη γενική κατακραυγή του Ελληνικού λαού,προς το πρόσωπό τους.
Από τη στιγμή όμως που αποφασίστηκε να ισχύσει ο Καλλικράτης και μας δόθηκε η έδρα του νέου Δήμου,οφείλουμε να δώσουμε συγχαρητήρια στο δήμαρχό μας,κύριο Θωμά Σολοποτιά,που με δικές του ενέργειες καταφέραμε και τη πήραμε,αλλά και για το θετικό υπόλοιπο στο ταμείο του Δήμου Κολινδρού.
Παράδειγμα προς μίμηση.
Επηρέασε κι αυτό μάλλον,στη τελική απόφαση.
Κάποιοι μας χλεύαζαν όταν κάναμε τη λαϊκή συνέλευση - τη μία και μοναδική στο νομό πριν τον ορισμό του χωροταξικού - αλλά γελάει καλύτερα όποιος γελάει τελευταίος.
Μπράβο Θωμά.
Απέδειξες για μια ακόμα φορά ότι με τη σωστή κι άμεμπτη πολιτική,τη μεθοδικότητα,τη συνεργασία και τη πίστη σε ότι κάνεις για οδηγό,μπορείς να μετακινήσεις βουνά ολάκερα.
Όπως κι ότι για να υπάρξει Ανάσταση πρέπει πρώτα να υπάρξει Μεγάλη Παρασκευή...
Τώρα κατόπιν εορτής ας κάνουν οι άλλοι εκατοντάδες λαϊκές συνελεύσεις και ας ακουστούν χιλιάδες πύρινοι και πυραυλοκίνητοι λόγοι.
Θα σας παρακολουθούμε με πολύ ενδιαφέρον,σα νέοι υποψήφιοι συνδημότες μας που θα είστε και δε θα χλευάσουμε κανέναν σας.
Στη τελική,ούτε εμείς θέλαμε αυτά τα χωριά σε νέο κοινό Δήμο.
Δεν έχουμε πολλά κοινά.
Θέλαμε την ορεινή ΒΔ Πιερία,με έδρα στο χωριό μας.
Αλλά κι έτσι δε μας χαλάει.
Αποκτήσαμε και παράλια,πολύ νωρίτερα από όσο και οι ίδιοι θα περιμέναμε...
Να παίρναμε και το όνομα,θα ήταν όλα τέλεια....
Αλλά και το όνομα της Αρχαίας Πύδνας,προσδίδει κάτι από το μακρινό μας παρελθόν.
Είναι τοις πάσι γνωστό ότι οι Αθηναίοι πρώτοι άποικοι στην Αρχαία Πύδνα,ήταν πρόγονοί μας.
Οι οποίοι αφού αποίκισαν κοντά στο Αρχαίο λιμάνι της και προόδευσαν από όλες τις πλευρές,στη συνέχεια οπισθοχώρησαν στο εσωτερικό της ενδοχώρας,αναζητώντας προφύλαξη από τις επιθέσεις των πειρατών.
Έτσι οπισθοχωρώντας έφτασαν κάποια στιγμή στη σημερινή Κεραμίδα,περιοχή ανάμεσα στο χωριό μας και τον Καταχά.
Η τελευταία οπισθοχώρηση ήταν στη σημερινή μας τοποθεσία.
Αν κοιτάξει κάποιος από ψηλά το χωριό μας(π.χ. google earth),θα καταλάβει ότι θυμίζει κάστρο η περιοχή μας,όπως είναι δομημένη κι αναπτυγμένη.
Λόγια καθηγητών αρχαιολογίας κι όχι δικά μας του αέρα.
Οι παλιότεροι μιλούν για πύργο στη καρδιά του και τείχος περιφερειακά,στο ύψος των κοιμητηρίων του Αγίου Δημητρίου.
Πύργο με υπόγειο τούνελ,που με ιστορίες αλλόκοτες ο θρύλος το 'χει ζώσει όπως γράφει κι ο Νίκος Καββαδίας.
Άκουσα,δε τα πρόλαβα.
Μετά μιλάνε άλλα χωριά για ιστορία σε βάθος χρόνου.
Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε...
Όταν ήμασταν οργανωμένος Δήμος,οι άλλοι ακόμα δεν είχαν έρθει στα γύρω χωριά.
Θα μου πει κάποιος ότι τα χρόνια περνάνε και τα πράγματα αλλάζουν.
Η εξέλιξη συνεχώς απαιτεί νέα τάξη πραγμάτων,καινοτόμες αλλαγές και σεβασμό στην ιστορία,για να μπορείς να επιβιώσεις.(Κάτι που δεν έκανε η Ελλάδα εδώ και καμιά τριανταριά χρόνια με αποτέλεσμα να μας κυβερνούν συνεχώς οι φατρίες των ίδιων λίγων).
Ο Καλλικράτης λένε,δίνει έμφαση στην ιστορία του κάθε τόπου και από ότι κατάλαβα,επιχειρεί να δώσει και σωστά, ανάπτυξη σε τόπους απομακρυσμένους από εύκολες συγκοινωνιακές προσβάσεις.
Το επιχείρημα των άλλων δηλαδή,ότι ο Κολινδρός είναι απομονωμένος ντε και καλά από Εθνική Οδό και το τρένο,στην ουσία είναι μπούμερανγκ ως προς την υπόστασή του,διότι αυτό ακριβώς είμαστε,όπως θέλει το νέο σχέδιο.
Αντί να μας έχουν σαν πρότυπο νεοσύστατου Δήμου που πληρεί όλες τις προϋποθέσεις για το νέο σχέδιο κατά 99%,συζητούν ακόμα ότι θα αλλάξει η έδρα?
Αν είναι δυνατόν.
Θεωρούν επίσης οι αντίζηλοι, ότι είμαστε στην άκρη της Πιερίας,αλλά όσες φορές κι αν κοιτάξω το χάρτη της Ελλάδος,βλέπω ότι το Αιγίνιο είναι σε Βορειότερο παράλληλο από το δικό μας, πιο μακριά από τον Ισημερινό,σε Ανατολικότερο Μεσημβρινό από το δικό μας κι από του Γκρίνουϊτς και σε πιο απομακρυσμένη γωνιά του νομού Πιερίας.
Δε τα λέω εγώ,ο χάρτης της Ελλάδος τα δείχνει,αντικειμενικά,εκτός κι αν άλλαξαν οι χάρτες και δε πήραμε ακόμα είδηση...
Επίσης απέχουμε 7 χλμ από τη Παλιόστανη του Δήμου Πύδνας,7 χλμ από το Αιγίνιο και μόνο από τη Μεθώνη του Δήμου Μεθώνης απέχουμε γύρω στα 13 χλμ,αλλά με επαρχιακούς δρόμους και πολύ λίγο με Εθνικές οδούς.
Αν η έδρα ήταν στο Αιγίνιο πόσο θα απείχε από κάθε χωριό?
Αναρωτήθηκαν ποτέ οι ίδιοι?
Ή επειδή υπάρχει ένας γρήγορος εθνικός δρόμος που συνδέει μόνο το Δήμο Αιγινίοιυ και το Δήμο Μεθώνης,νομίζουν ότι θα συνδέει και τους υπόλοιπους το ίδιο εύκολα και γρήγορα?
Μια που ανέφερα όλα τα παραπάνω,να επισημάνω ότι υπάρχει ένας χωματόδρομος μέσα από τη Ντουπόνιτσα που σε βγάζει κατευθείαν στη Σφενδάμη του Δήμου Πύδνας σε πολύ λίγο χρόνο,παρακάμπτοντας όλο αυτό το κύκλο που κάνουμε μέχρι τώρα.
Αν ο Καλλικράτης δίνει δυνατότητες αποπεράτωσης της οδοποιίας ,ας τις αξιοποιήσουμε,μειώνοντας τις αποστάσεις.
Αυτά για τους επικείμενους συνδημότες μας,με τους οποίους,μας συνδέουν πια οικογενειακοί,φιλικοί και εργασιακοί δεσμοί και είναι κρίμα να τα χαλάσουμε όλα αυτά,επειδή ένα κράτος δε μπορεί να αποδώσει τα αυτονόητα στο λαό του.
Αν χρειαστεί όμως, θα τα χαλάσουμε...
Εδώ που φτάσαμε και αυτά που με τόσο αγώνα κερδίσαμε και δε μας χαρίστηκαν,θα είμαστε τουλάχιστον αφελείς αν τα αφήσουμε να πάνε χαμένα.
Δε πάει να πέσαν όλοι οι βουλευτές να μας πάρουν την έδρα και να τη πάνε στο Αιγίνιο?
Δε πάνε να λένε ότι έγινε λάθος?
Τι λάθος έγινε δηλαδή?
Αιτιολογείστε το κι όχι να μιλάμε μόνο για να κερδίσουμε τις εντυπώσεις των θιγμένων.
Όταν πουλάνε αγοράζουν φίλοι μας καλοί.
Ελάτε στο χωριό μας,ανεβείτε στο βήμα του Πολιτιστικού μας Κέντρου και πέστε μας ανοιχτά και ξάστερα,ότι έγινε λάθος ορισμός.
Όχι μόνο από το ΔΙΟΝ TV,που μπορεί να κόβει και να ράβει αν το θέλει, κατά το δοκούν.
Να δούμε το λάθος και να το λύσουμε βρε αδερφέ...
Αν νομίζουν ότι ο Καλλικράτης ορίζει έδρες δήμων βάσει μικροπολιτικών και κοντόφθαλμων συμφερόντων ας το επιχειρήσουν κι ας παρακάμψουν τις γνωματεύσεις καθαρά επιστημονικού και μόνο προσωπικού που εργάστηκε με το τρόπο του,γι' αυτό το νέο χωροταξικό.
Αν δε τους κάνουν αυτοί οι επιστήμονες και τα πορίσματά τους, ας ακούσουν τον κάθε τσομπαναραίο(μεταφορικά) της Πιερίας που τα ξέρει όλα κι όλους και ας πράξουν κατά το δοκούν.
Θα τους κρίνει για όλα η ιστορία.
Ο βουλευτής κύριος Παπαγεωργίου τουλάχιστον,γνωρίζει ότι αγωνιστήκαμε γι' αυτό, μιας και ήταν ο μόνος παρών - προς τιμή του - στη λαϊκή συνέλευση του δήμου μας.
Κι αν οι βουλευτές μας νομίζουν ότι θα τα καταφέρουν υπέρ του Αιγινίου,συμμαχώντας με θεούς και δαίμονες,να ξέρουν ότι υπάρχουν κι άλλα γνωστά μας πεπατημένα μονοπάτια,που φαίνεται ότι τα περνάμε εδώ και χρόνια με κλειστά μάτια κι αποδίδουν στο μέγιστο εις όφελός μας.

Υ.Γ 1.
Ακόμα δεν τον είδαμε Γιάννη τον βαφτίσαμε.
Αναφέρομαι για τις υποψηφιότητες των δημάρχων υπό του νέου καθεστώτος,πριν ακόμα αυτοί οριστικοποιηθούν.
ΑΙΔΩΣ ΑΡΓΕΙΟΙ.
Μια ζωή τα ίδια.
Δεν αλλάζει η χώρα μας και οι πολιτικάντηδες αυτού του τόπου.
Να μη χάσουν τη μαρμίτα...
Πέφτουν σαν τα κοράκια.

Υ.Γ 2.
Συλλυπητήρια στις οικογένειες των πρώτων τριών θυμάτων του ΔΝΤ και του πολιτικού στημένου σκηνικού.
Ο θεός να βάλει το χέρι του να μη θρηνήσουμε κι άλλα θύματα.
Η πολυπόθητη επανάσταση έρχεται,αλλά δυστυχώς δεν φαίνεται ακόμα η διάδοχη κατάσταση.
Οπότε οι μπαχαλάκηδες,(που περνάνε δυστυχώς και πολύ κακώς από τα ΜΜΕ για Αναρχικοί),θα βρίσκουν συνεχώς ευκαιρία να "παίξουν" με τα παιχνιδάκια τους,μην υπολογίζοντας το κόστος που έχει το χόμπι τους.
Ξέφραγο αμπέλι η χώρα μας.
Το φιλοσοφημένο και βαθύτερο νόημα της δημοκρατίας "όπου κανείς δε κάνει ότι θέλει",επιτρέπει στο καθένα μας να εκτονωθεί ποικιλοτρόπως.
Ξαναγράφω:
"ΑΙΔΩΣ ΑΡΓΕΙΟΙ".

Υ.Γ 3.
Αυτά που ακούμε από το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγινίου, ότι και καλά "δεν έχουμε τίποτα με το λαό του Κολινδρού για την νέα έδρα του Δήμου και τα συναφή",μη τα κάνετε σημαία και τα πιστεύετε,διότι και να θέλουμε,δε μπορούμε να τα πιστέψουμε.
Όπως το παρατραβάτε το σχοινί,στο τέλος θα το κόψετε μόνοι σας και θα ζητάτε να σας τραβήξουμε,καθότι ορεινότεροι, είμαστε από πάνω και πιο ψηλά,οπότε σας παρακολουθούμε εύκολα δίχως να σηκώσουμε το κεφάλι μας στο θεό,όπως το κάνετε εσείς.
Εκτός κι αν κινείστε κάτω από τη γη,υπόγεια κι underground,οπότε δε μπορεί να σας δει ανθρώπινο μάτι.
Ή εκτός κι αν σας δώσει το χέρι πρώην βουλευτής του τόπου μας,που άλλα σας διαβεβαίωνε κι άλλα εισπράξατε από το φίλο μας τον Καλλικράτη.
Το κτήνος τον Καλλικράτη... που λέγαμε σαν μαθητές στο σχολείο για να μη ξεχνάμε το όνομα των ιδρυτών του Αρχαίου Παρθενώνα.
Είναι επειδή είχε την "απόλυτη" πληροφορία...
Ας προσέχατε...με το Δερβέναγα...
Έτσι μας είπε ένα "πουλάκι" που στην Ελλάδα εν έτη 2010, το λέμε κοριό.

Υ.Γ. 4
Κύριε Δήμαρχε του ιστορικού μας Δήμου Κολινδρού(μας το έφαγαν το όνομα Κολινδρός,αλλά κάποια στιγμή θα το αποκαταστήσει η ιστορία μας),Θωμά Σολοποτιά:
Ίσως θα ήταν σωστό να καλέσετε όλους τους βουλευτές του νομού μας με τους παρατρεχάμενούς τους,αλλά και πρώην βουλευτές και στελέχη διάφορων οργανισμών και δε ξέρω τι άλλους πρέπει να καλέσετε,
για να μας πουν ανοιχτά και ξάστερα σε ανοιχτή ειρηνική συγκέντρωση στη Κεντρική μας Πλατεία κάτω από το Δημαρχείο του νέου Δήμου Πύδνας ή στο Πολιτιστικό μας κέντρο,ότι έγινε λάθος με τον ορισμό της νέας έδρας του νεοσύστατου δήμου.
Θα τους ακούσουμε με προσοχή.
Αν έχουν τα κότσια ας έρθουν...να μας το πουν κατάμουτρα.
Αλλιώς να μη λένε ότι τους κατέβει στο κεφάλι κι όπου έχουν ασυλία.
Άντε γιατί ο κόσμος κοντεύει να σας πάρει στο κατόπι,με όσα ελαφρά τη καρδία ξεστομίζεται κάθε λίγο και λιγάκι.
Άκου λάθος...