Σάββατο, 4 Σεπτεμβρίου 2010

Hellenic Quest και Αρχαία Ελληνικά σε παγκόσμια δράση

Γεια σας.
Σήμερα έχω ένα θέμα πάρα μα πάρα πολύ ενδιαφέρον κι άκρως τιμητικό για κάθε Έλληνα.
Μου το είχε στείλει η φίλη μου η Μαργαρίτα πριν πολύ καιρό,αλλά μου το ξανάστειλε.
Αφορά τις δυνατότητες της Ελληνικής μας γλώσσας και την αναγνώριση που τυγχάνει από ξένους μεγάλους ερευνητές κι επιστήμονες.
Διαβάστε το με προσοχή.
Σας το συνιστώ...

---------------

Τι γλώσσα μου έδωσαν; Eλληνική;
Hellenic Quest λέγεται ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικής εκμάθησης της Ελληνικής που το CNN άρχισε να διανέμει παγκοσμίως και προορίζεται σε πρώτο στάδιο για τους αγγλόφωνους και ισπανόφωνους.
Η μέθοδος διδασκαλίας συνίσταται στην προβολή πληροφοριών στην οθόνη του Η/Υ με ταυτόχρονη μετάδοση ήχου και κινούμενης εικόνας..

Το πρόγραμμα παράγεται από τη μεγάλη εταιρία Η/Υ Apple, o Πρόεδρος της οποίας Τζον Σκάλι είπε σχετικά: Αποφασίσαμε να προωθήσουμε το πρόγραμμα εκμάθησης της Ελληνικής, επειδή η κοινωνία μας χρειάζεται ένα εργαλείο που θα της επιτρέψει ν' αναπτύξει τη δημιουργικότητά της, να εισαγάγει καινούριες ιδέες και θα της προσφέρει γνώσεις περισσότερες απ' όσες ο άνθρωπος μπορούσε ως τώρα να ανακαλύψει.

Με άλλα λόγια, πρόκειται για μιαν εκδήλωση της τάσης για επιστροφή του παγκόσμιου πολιτισμού στο πνεύμα και τη γλώσσα των Ελλήνων.

Άλλη συναφής εκδήλωση: Οι Άγγλοι επιχειρηματίες προτρέπουν τα ανώτερα στελέχη να μάθουν Αρχαία Ελληνικά επειδή αυτά περιέχουν μια ξεχωριστή σημασία για τους τομείς οργανώσεως και διαχειρίσεως επιχειρήσεων.

Σε αυτό το συμπέρασμα ήδη οδηγήθηκαν μετά από διαπιστώσεις Βρετανών ειδικών ότι η Ελληνική γλώσσα ενισχύει τη λογική και τονώνει τις ηγετικές ικανότητες.

Γι' αυτό έχει μεγάλη αξία, όχι μόνο στην πληροφορική και στην υψηλή τεχνολογία, αλλά και στον τομέα οργανώσεως και διοικήσεως ..

Αυτές οι ιδιότητες της Ελληνικής ώθησαν το Πανεπιστήμιο Ιρμάιν της Καλιφόρνια να αναλάβει την αποθησαύριση του πλούτου της. Επικεφαλής του προγράμματος τοποθετήθηκαν η γλωσσολόγος -Ελληνίστρια- Μακ Ντόναλι και οι καθηγητές της ηλεκτρονικής Μπρούνερ και Πάκαρι.

Στον Η/Υ Ίμυκο αποθησαυρίστηκαν 6 εκατομμύρια λεκτικοί τύποι της γλώσσας μας όταν η Αγγλική έχει συνολικά 490.000 λέξεις και 300.000 τεχνικούς όρους, δηλαδή σαν γλώσσα είναι μόλις το 1/100 της δικής μας. Στον Ίμυκο ταξινομήθηκαν 8.000 συγγράμματα 4.000 αρχαίων Ελλήνων και το έργο συνεχίζεται.

Μιλώντας γι' αυτό ο καθηγητής Μπρούνερ είπε: Σε όποιον απορεί γιατί τόσα εκατομμύρια δολάρια για την αποθησαύριση των λέξεων της Ελληνικής απαντούμε: Μα πρόκειται για τη γλώσσα των προγόνων μας. Και η επαφή μας μ' αυτούς θα βελτιώσει τον πολιτισμό μας .

Οι υπεύθυνοι του προγράμματος υπολογίζουν ότι οι ελληνικοί λεκτικοί τύποι θα φθάσουν στα 90 εκατομμύρια, έναντι 9 εκατομμυρίων της λατινικής.
Το ενδιαφέρον για την Ελληνική προέκυψε από τη διαπίστωση των επιστημόνων πληροφορικής και υπολογιστών ότι οι Η/Υ προχωρημένης τεχνολογίας δέχονται ως νοηματική γλώσσα μόνον την Ελληνική. Όλες τις άλλες γλώσσες τις χαρακτήρισαν σημειολογικές .

Νοηματική γλώσσα θεωρείται η γλώσσα στην οποία το σημαίνον, δηλαδή η λέξη, και το σημαινόμενο, δηλαδή αυτό, που η λέξη εκφράζει (πράγμα, ιδέα, κατάσταση), έχουν μεταξύ τους πρωτογενή σχέση. Ενώ σημειολογική είναι η γλώσσα στην οποία αυθαιρέτως ορίζεται ότι το αμ πράγμα (σημαινόμενο) εννοείται με το αμ (σημαίνον).

Με άλλα λόγια, η Ελληνική γλώσσα είναι η μόνη γλώσσα της οποίας οι λέξεις έχουν πρωτογένεια, ενώ σε όλες τις άλλες, οι λέξεις είναι συμβατικές, σημαίνουν, δηλαδή, κάτι, απλώς επειδή έτσι 'συμφωνήθηκε' μεταξύ εκείνων που την χρησιμοποιούν.

ΟΛΕΣ οι λέξεις στην Ελληνική ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ, π.χ. η λέξη ενθουσιασμός = εν-Θεώ,
γεωμετρία = γη +μετρώ, προφητεία = προ + φάω, άνθρωπος = ο άναρθρων (ο
αρθρώνων λόγο).

Έχουμε δηλαδή αιτιώδη σχέση μεταξύ λέξεως-πράγματος, πράγμα ανύπαρκτο στις άλλες γλώσσες. Τα πιο τέλεια προγράμματα Ίμυκος , Γνώσεις και Νεύτων αναπαριστούν τους λεκτικούς τύπους της Ελληνικής σε ολοκληρώματα και σε τέλεια σχήματα παραστατικής, πράγμα που αδυνατούν να κάνουν για τις άλλες γλώσσες.

Και τούτο επειδή η Ελληνική έχει μαθηματική δομή που επιτρέπει την αρμονική γεωμετρική τους απεικόνιση.

< BR>
Ιδιαιτέρως χρήσιμα είναι τα ελληνικά προσφύματα ΟΠΩΣ : τηλέ , λάνδη
=...LAND, ΓΕΩ...,νάνο, μίκρο, μέγα, σκοπό....ισμός, ΗΛΕΚΤΡΟ...., κυκλο.....,
ΦΩΝΟ...., ΜΑΚΡΟ...., ΜΙΚΡΟ......, ΔΙΣΚΟ...., ΓΡΑΦΟ..., ΓΡΑΜΜΑ..., ΣΥΝ...,
ΣΥΜ..., κ.λπ...

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ : ΤΟ ΓΝΩΣΤΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ C D = COMPACT DISK = ΣΥΜΠΑΚΤΩΜΕΝΟΣ ΔΙΣΚΟΣ

Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές θεωρούν την Ελληνική γλώσσα «μη οριακή», δηλαδή ότι μόνο σ' αυτή δεν υπάρχουν όρια και γι' αυτό είναι αναγκαία στις νέες επιστήμες όπως η Πληροφορική, η Ηλεκτρονική, η Κυβερνητική και άλλες.

Αυτές οι επιστήμες μόνο στην Ελληνική γλώσσα βρίσκουν τις νοητικές εκφράσεις που χρειάζονται, χωρίς τις οποίες η επιστημονική σκέψη αδυνατεί να προχωρήσει.

Γι' αυτούς τους λόγους οι Ισπανοί Ευρωβουλευτές ζήτησαν να καθιερωθεί η Ελληνική ως η επίσημη της Ευρωπαϊκής Ένωσης διότι το να μιλά κανείς για Ενωμένη Ευρώπη χωρίς την Ελληνική είναι σα να μιλά σε έναν τυφλό για χρώματα.

----------------------------
Θα ήθελα να δώσω μια συμβουλή στα νέα παιδιά του χωριού μας που διαβάζουν το μπλοκ κι όχι μόνο.
Μάθετε παιδιά "Αρχαία Ελληνικά" και δε θα το μετανοιώσετε ότι κι αν κάνετε στη ζωή σας.
Μη τα βλέπετε ως μάθημα αγγαρείας,αλλά απείρων δυνατοτήτων ή ακόμα ακόμα σαν μοναδική κι ανεπανάληπτη εμπειρία.
Πάρτε τώρα που γυρίζει ο τροχός και είστε ακόμη από πάνω...
Ήδη διαβάσατε πιο πάνω ότι είναι πλέον απαραίτητα στο χώρο των ηλεκτρονικών υπολογιστών κι όχι μόνο.
Είναι κρίμα να τα έχουμε μέσα στα πόδια μας και να τα αμελούμε ή μάλλον να μη γνωρίζουμε τις άπειρες δυνατότητες κι εφαρμογές που έχουν στη καθημερινότητά μας.
Οι ξένοι δεν είναι χαζοί που πληρώνουν για να τα μάθουν,ακόμα και σε μεγάλες ηλικίες.

5 σχόλια:

VAD είπε...

Δεν έχω καμιά αμφιβολία για την πολύ καλή δουλειά που έκανε η Μακ Ντόναλι με το πρόγραμμα Ibycous,αλλά αυτό το Hellenic Quest "μυρίζει" λίγο "ελληναράδες",κράτα μια πισινή και ψάξτο λίγο,θα επιβεβαιώσεις τις επιφυλάξεις μου...

VAD είπε...

Και φυσικά δεν περιμενουμε από κανεναν να μας επιβεβαιωσει ότι η αρχαία ελληνική γλώσσα πρόσφερε ορολογία σε όλες τις επιστήμες,είναι διεθνώς γνωστό και αναγνωρισμένο..

Frezia είπε...

Οπως λέει και ο VAD, αυτά περί γλώσσας, μου έχουν πεί, Ανθρωποι
που κατέχουν το θέμα, ότι
μυρίζουν ΛΑΟΣ...

Frezia είπε...

Δεν μυρίζουν μόνο, αυτή είναι η πραγματικότητα.
Της ακροδεξιάς τα πιστέυω.

sakis είπε...

Παιδιά δεν έχω άποψη επί του θέματος για ποιος κρύβεται από πίσω.
Δε γνωρίζω κάτι.
Πάντως αν κρίνω από το πρόσωπο που μου το έστειλε,δε μπορώ να ισχυριστώ ότι υποδεικνύει ή αχνοφαίνεται το ΛΑΟΣ.
Το θεωρώ κομματάκι δύσκολο.